Ερευνητικά έργα

Ανταγωνιστικά έργα 

Τίτλος (Ακρωνύμιο) Έναρξη Λήξη Yπεύθυνο μέλος ΔΕΠ ΤΕΤΔ Συνολικός προυπολογισμός (€) Προυπολογισμός ΤΕΤΔ (€) Φορέας χρηματοδότησης
‘’Minimally processed value-added products from European sea bass’’ (value Seabass).   2019 2023 Κωνσταντίνος Πολύμερος (Μέλος ερευνητικής ομάδας έργου) 160.000   (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.
Βελτίωση της διατροφής, της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του κρέατος μέσω της χρήσης φυσικών αντιοξειδωτικών-αντιμικροβιακών πολυφαινολών στη διατροφή των ζώων (INNOVAPOULTRΥ) 07/2020 07/2023 Ιωάννης Γιαβάσης (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 155.000 70.000 Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ΜΕΤΡΟ 16 – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Βιώσιμες συσκευασίες τροφίμων βασιζόμενες σε αιθέρια έλαια σε πολυμερικές μήτρες (NANOBIOPACK) 05/2020 05/2023 Ιωάννης Γιαβάσης (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 600.000 60.000 «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020
Δημιουργία βιολειτουργικών μεταλλικών νερών με την προσθήκη εκχυλισμάτων φρούτων, λαχανικών, ελληνικών αρωματικών βοτάνων, κάνναβης, φύλλων Moringa oleifera και φύλλων ελληνικών ποικιλιών ελιάς που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθέως εύτηκτοι διαλύτες) ή με την προθήκη χουμικών και φουλβικών οξέων 11/2020 10/2023 Σταύρος Λαλάς (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 1.000.000 814.000 «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020
”Sustainable Seafood and Nutrition Security” 2017 2022 Κωνσταντίνος Πολύμερος (E.Y για το Π.Θ.) 1.000.000 Ε.U.
”Cardioprotective properties of farming gilthead sea bream enriched with biologically active lipids from olive oil by-products”. (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020. Υπεύθυνος πακέτου εργασίας διερεύνησης προοπτικών αγοράς. 2018 2022 Κωνσταντίνος Πολύμερος (Μέλος ερευνητικής ομάδας έργου) 80.000 (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.
Αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και υπολειμμάτων επεξεργασίας ξύλου από υπόστρωμα μανιταριών, για την δημιουργία ενός συνεκτικού δομικού υλικού για την αντικατάσταση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης (FUNGIWOOD) 05/2021 12/2022 Ιωάννης Γιαβάσης (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 50.000 21.000 Πράσινο Ταμείο
Ανάπτυξη και εφαρμογή διαμορφωμένων (ενθυλακωμένων) ενδοφυτικών μυκήτων για την ανάπτυξη στρατηγικών προώθησης της ευρωστίας των φυτών (FORFUN) 06/2020 12/2022 Μυρσίνη Κακαγιάννη (Μέλος ερευνητικής ομάδας έργου) 213.910 42.000 «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020
Production and use of novel fermented silage utilizing food waste / by-products and its effects on meat quality and safety and animal gut health and microbiota (INNOTRITION) 01/2019 12/2022 Iωάννης Γιαβάσης (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 600.000 40.000 ΙΝΤΕRRED Greece-Italy (Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα)
  Strategic Planning for Agriculture and Rural Transformation and Action – SPARTA. 2020 2021 Κωνσταντίνος Πολύμερος (Μέλος ερευνητικής ομάδας έργου) 1.000.000 World bank Group – Ministry of Food and Agriculture – E.U.
Παραγωγή φυσικών οικολογικών αντιμικροβιακών ουσιών για χρήση σε τρόφιμα-καλλυντικά και σε εφαρμογές φυτοπροστασίας με συνεργισμό πολυφαινολών ελιάς με εκχυλίσματα υπολειμμάτων χυμοποίησης   ροδιού    και    πορτοκαλιών (POLY_ECO_NATURAL) 01/2019 12/2021 Iωάννης Γιαβάσης (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 200.000 40.000 ΓΓΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020
Boosting a novel and innovative training approach of key enabling technologies (BRACKET) 11/2018 04/2021 Iωάννης Γιαβάσης (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 270.000 48.000 European Union Programme Erasmus+, Cooperation for innovation and the exchange of good practices
Χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την εκχύλιση πολύτιμων συστατικών από φυτικό υλικό 06/2018 12/2021 Σταύρος Λαλάς (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 960.840 760.840 «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020
Δημιουργία βιολειτουργικών προϊόντων σοκολάτας με την προσθήκη, εγκλωβισμένων σε μικρογαλακτώματα, εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθιά εύτηκτους διαλύτες) 06/2018 12/2021 Σταύρος Λαλάς (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΤΔ) 760.000 585.000 «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020

Έργα σε συνεργασία με τη βιομηχανία

Τίτλος Έργου Επιστημονικός Υπεύθυνος Έναρξη-Λήξη Συνεργαζόμενη Εταιρία
Ποιοτική ανάλυση δειγμάτων κρέατος από βοοειδή της Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής Ιωάννης Γιαβάσης 2020-2023 Ένωση Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων της Εταιρίας Κορρές Α.Ε.-Φυσικά Προϊόντα Σταύρος Λαλάς 2019-2023 Κορρές Α.Ε.-Φυσικά Προϊόντα
Έρευνα και ανάπτυξη  προϊόντων κoτόπουλου πανέ με προστιθέμενη υψηλή διατροφική αξία, θρεπτική αξιολόγηση αυτών και επιστημονική υποστήριξη για την προώθηση τους Ιωάννης Γιαβάσης 2021-2022 Αγγελάκης Α.Ε.
Μικροβιολογικές Αναλύσεις Τροφίμων, Νερού και Επιφανειών για τη Γαλακτοκομική εταιρία ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ Ιωάννης Γιαβάσης 2021-2022 ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ
Μικροβιολογικές αναλύσεις και ποιοτικός έλεγχος  αλλαντικών, κρεάτων, κρεατοσκευασμάτων και νερού Ιωάννης Γιαβάσης 2019-2022 TΣIANABAΣ ΑΒΕΕ
Ποιοτικός έλεγχος φυτικών πολυφαινολών και ανάπτυξη νέων βιολειτουργικών προϊόντων με βάση πολυφαινόλες φυτικής προέλευσης Ιωάννης Γιαβάσης 2019-2022 Polyhealth S.A.
iKNOW-WHO AB” International Ice Cream Challenge Ιωάννης Γιαβάσης 2021-2022 Unilever S.A.
Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση βιοδιεργασιών υγρής ζύµωσης για την παραγωγή καλλιεργειών προβιοτικών βακτηρίων και ζυµών Ιωάννης Γιαβάσης 2021-2022 Foodoxys
Μικροβιολογικός, χημικός και οργανοληπτικός έλεγχος ποιότητας τροφίμων Ιωάννης Γιαβάσης 2020-2021 Ηellenic Asinus Farms
Ανάπτυξη, Βελτίωση και Ποιοτικός Έλεγχος Προϊόντων Φυτικών Πολυφαινολών με Αντιμικροβιακή και Αντιοξειδωτική Δράση Ιωάννης Γιαβάσης 2019-2020 Polyhealth S.A.
Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων Επεξεργασμένων και Ζυμούμενων Λαχανικών Ιωάννης Γιαβάσης 2019-2020 Τσαγκαρόπουλος Ιορδάνης Α.Ε.
Έλεγχος και Βελτίωση Ποιότητας και Υγιεινής γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων για την εταιρία ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ Ιωάννης Γιαβάσης 2019-2020 Γαϊτανίδης
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης καινοτόμων απολυμαντικών ως υποκατάστατων χλωρίου Ιωάννης Γιαβάσης 2019 ΑΙΒΑΖΙΔΗΣ ΑΒΕΕ
Παραγωγή τζελλάνης από αποπρωτεϊνωμένο τυρόγαλο (απόγαλο) και μελέτη της πηκτικής δύναμης και διάρκειας συντήρησης Ιωάννης Γιαβάσης 2018-2019 Latochema S.A.
Μελέτη της μικροχλωρίδας και της διάρκειας ζωής νωπών προϊόντων ζύμης υπό ψύξη, με χρήση φυσικών ή συνθετικών αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ουσιών Ιωάννης Γιαβάσης 2018-2019 Κουκουτάρης Α.Ε. (Ζύμες Άλφα)
Ανάπτυξη νέων προϊόντων φυτικών τυριών χωρίς συντηρητικά και λοιπών αναπληρωμάτων γαλακτοκομικών τύπου vegan Ιωάννης Γιαβάσης 2018-2019 ΚΡΕΜΕΛ Α.Ε.
Παραγωγή µανιταριών µαύρης και λευκής τρούφας  σε  υγρό  συνθετικό υπόστρωµα και βελτιστοποίηση των συνθηκών ζύµωσης Ιωάννης Γιαβάσης 2018-2019 Latochema S.A.