Τηλέφωνο
24410 64780 | 24410 64787
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετείχαν ή επέβλεψαν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος από την ίδρυση του Τμήματος μέχρι σήμερα.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΕΤΔ ΣΤΟΝ ΕΛΚΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (2019-2024) | |||
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ | ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΔ | ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟΥ ΤΕΤΔ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ | ΦΟΡΕΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ |
“FUNGIWOOD-Αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και υπολειμμάτων επεξεργασίας ξύλου από υπόστρωμα μανιταριών, για την δημιουργία ενός συνεκτικού δομικού υλικού για την αντικατάσταση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης” | Ιωάννης Γιαβάσης | Πράσινο Ταμείο – ΑΜΚΕ Join4Cs | |
NANOBIOPACK-«Βιώσιμες συσκευασίες τροφίμων βασιζόμενες σε αιθέρια έλαια σε πολυμερικές μήτρες» | Ιωάννης Γιαβάσης | ΓΓΕΚ – ΕΣΠΑ (Βιομηχανικά Υλικά) | |
“INNOVAPOULTRY” – Βελτίωση της διατροφής, της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του κρέατος μέσω της χρήσης φυσικών αντιοξειδωτικών-αντιμικροβιακών πολυφαινολών στη διατροφή των ζώων | Ιωάννης Γιαβάσης | Περιφέρεια Ηπείρου – ΥΠΑΑΤ | |
INNOTRITION-“Production and use of novel fermented silage utilizing food waste / by-products and its effects on meat quality and safety and animal gut health and microbiota” | Ιωάννης Γιαβάσης | ΙΝΤΕRRED Greece-Italy (Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα) | |
Poly_Eco_Natural-“Παραγωγή φυσικών οικολογικών αντιμικροβιακών ουσιών για χρήση σε τρόφιμα-καλλυντικά και σε εφαρμογές φυτοπροστασίας με συνεργισμό πολυφαινολών ελιάς με εκχυλίσματα υπολειμμάτων χυμοποίησης ροδιού και πορτοκαλιών” | Ιωάννης Γιαβάσης | ΓΓΕΚ – ΕΣΠΑ (Ερευνώ-Καινοτομώ) | |
“BRACKET – Boosting a novel and innovative training approach of key enabling technologies” | Ιωάννης Γιαβάσης | KA2 – Erasmus+ (Ευρωπαϊκό έργο) | |
Ανάπτυξη, Βελτίωση και Ποιοτικός Έλεγχος Προϊόντων Φυτικών Πολυφαινολών με Αντιμικροβιακή και Αντιοξειδωτική Δράση |
Ιωάννης Γιαβάσης | POLYHEALTH A.E. | |
Ποιοτικός Έλεγχος Προϊόντων της Αλλαντοβιομηχανίας Τσιανάβας | Ιωάννης Γιαβάσης | Τσιανάβας Ελευθέριος | |
Ποιοτική ανάλυση δειγμάτων κρέατος από βοοειδή της Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής (ΕΕΕΒΦΒ) | Ιωάννης Γιαβάσης | ΕΕΕΒΦΒ | |
Εκπαίδευση σε Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων Σύμφωνα με τα Πρότυπα ISO 9001:2015 & ISO 22000:2018 – Νομοθεσία και Επισήμανση Τροφίμων | Ιωάννης Γιαβάσης | Αυτοχρηματοδοτούμενο (ΚΕΔΙΒΙΜ) | |
Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων – Μέθοδοι Ελέγχου και Εκτίμησης Ποιότητας, Διάρκειας Ζωής και Ασφάλειας Τροφίμων | Ιωάννης Γιαβάσης | Αυτοχρηματοδοτούμενο (ΚΕΔΙΒΙΜ) | |
Εκπαίδευση σε Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων GFSI Σύμφωνα με το Πρότυπο FSSC 22000 V5 | Ιωάννης Γιαβάσης | Αυτοχρηματοδοτούμενο (ΚΕΔΙΒΙΜ) | |
Μικροβιολογία Τροφίμων και Εργαστηριακή Μικροβιολογική Ανάλυση | Ιωάννης Γιαβάσης | Αυτοχρηματοδοτούμενο (ΚΕΔΙΒΙΜ) | |
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης καινοτόμων απολυμαντικών ως υποκατάστατων χλωρίου | Ιωάννης Γιαβάσης | Αïβαζίδης | |
Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση βιοδιεργασιών υγρής ζύµωσης για την παραγωγή καλλιεργειών προβιοτικών βακτηρίων και ζυµών» | Ιωάννης Γιαβάσης | Foodoxys | |
Αριστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της διάρκειας ζωής νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης με χρήση χρονοθερμοκρασιακών δεικτών, εδώδιμων φιλμ επικάλυψης και φυσικών αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και σταθεροποιητικών ουσιών | Ιωάννης Γιαβάσης | ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας | |
“BioWineries“ Παραγωγή οίνου χωρίς θειώδη, με φυσικά αντιοξειδωτικά, ταυτοποίηση αυτόχθονων ζυμών οινοποίησης και παραγωγή βαλσάμικου ξυδιού ανώτερης ποιότητας από το ΠΓΕ λιαστό κρασί Σιάτιστας | Ιωάννης Γιαβάσης | ΥΠΑΑΤ | |
Μελέτη της βιολειτουργικής δράσης εδώδιμου εκχυλίσματος καρπού ελιάς σε δείκτες υγείας και στο εντερικό μικροβίωμα υγειών σκύλων του Ελληνικού Στρατού | Ιωάννης Γιαβάσης | POLYHEALTH A.E. | |
Τεχνική μελέτη για τις τεχνικές και τεχνολογίες ανάπτυξης προϊόντων τροφίμων καλλιεργημένου κρέατος σε εργαστηριακή κλίμακα | Ιωάννης Γιαβάσης | Food Novelties | |
Ποιοτικός Έλεγχος προϊόντων και έλεγχος υγιεινής εργαστηρίου παραγωγής ζυμαρικών | Ιωάννης Γιαβάσης | Μπούσδρα Αικατερίνη | |
Βελτιστοποίηση της παραγωγής αλοιφής αυγοτάραχου και εκτίμηση της διάρκειας ζωής της μετά από προσθήκη αντιμικροβιακών ουσιών, αντιοξειδωτικών και σταθεροποιητών | Ιωάννης Γιαβάσης | Τρικαλινός ΕΕ | |
Ποιοτικός και μικροβιολογικός έλεγχος γαλακτοκομικών προϊόντων, χυμών φρούτων και επιδορπίων και βελτίωση της υγιεινής και διάρκειας ζωής αυτών | Ιωάννης Γιαβάσης | Γαïτανίδης Γεώργιος | |
«Χρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την εκχύλιση πολύτιμων συστατικών από φυτικό υλικό» | Σταύρος Λαλάς | Δημήτρης Μακρής, Ιωάννης Γιοβανούδης, | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ |
«Δημιουργία βιολειτουργικών προϊόντων σοκολάτας με την προσθήκη, εγκλωβισμένων σε μικρογαλακτώματα, εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθιά εύτηκτους διαλύτες)» | Σταύρος Λαλάς | Δημήτρης Μακρής, Ιωάννης Γιοβανούδης, | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ |
«Δημιουργία βιολειτουργικών μεταλλικών νερών με την προσθήκη εκχυλισμάτων φρούτων, λαχανικών, ελληνικών αρωματικών βοτάνων, κάνναβης, φύλλων Moringa oleifera και φύλλων ελληνικών ποικιλιών ελιάς που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθέως εύτηκτοι διαλύτες) ή με την προθήκη χουμικών και φουλβικών οξέων» | Σταύρος Λαλάς | Δημήτρης Μακρής, Ιωάννης Γιοβανούδης, | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ |
«Νέες Καινοτόμες Μέθοδοι Παραγωγής Προϊόντων Υψηλής Διατροφικής Αξίας από το Ρόδι» | Σταύρος Λαλάς | Δημήτρης Μακρής, Ιωάννης Γιοβανούδης, | ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ» |
«Ερευνητικές δράσεις για τη βελτιστοποίηση μεθόδων εκχύλισης βιοδραστικών ουσιών από φυτικό υλικό» | Σταύρος Λαλάς | Δημήτρης Μακρής, | ΕΛΚΕ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
«Μελέτη Αντιοξειδωτικής Δράσης Εκχυλισμάτων της Εταιρίας Κορρές Α.Ε.-Φυσικά Προϊόντα» για την Εταιρία ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε. | Σταύρος Λαλάς | – | Κορρές Α.Ε.-Φυσικά Προϊόντα |
«Έλεγχος ποιότητας εκπικρισμένων ελιών» | Σταύρος Λαλάς | Ιωάννης Γιοβανούδης, | PVG Hellas A.E. |
Heterologous synthesis of exopolysaccharides from Lactic Acid Bacteria (Ετερόλογη σύνθεση εξωπολυσακχαριτών από βακτήρια γαλακτικού οξέος) | Θεόδωρος Γούλας | Μυρσίνη Κακαγιάννη | Vemico Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο) |
Μεταφορά γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά μεταξύ τροφιμογενών βακτηρίων σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και θαλασσινών – TranSeafood | Μυρσίνη Κακαγιάννη | ΕΛΙΔΕΚ | |
Κόμβος αριστείας στις πράσινες τεχνολογίες: Εισαγωγή οικοσυστημάτων καινοτομίας στη μεσογειακή αλυσίδα αξίας τροφίμων – EXCEL4MED | Μυρσίνη Κακαγιάννη | Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon Europe | |
Βελτίωση της διατροφής, της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του κρέατος μέσω της χρήσης φυσικών αντιοξειδωτικών-αντιμικροβιακών πολυφαινολών στη διατροφή των ζώων» – INNOVAPOULTRY | Μυρσίνη Κακαγιάννη | Μέτρο 16 “Συνεργασία” | |
Ανάπτυξη και εφαρμογή διαμορφωμένων (ενθυλακωμένων) ενδοφυτικών μυκήτων για την ανάπτυξη στρατηγικών προώθησης της ευρωστίας των φυτών – FORFUN | Μυρσίνη Κακαγιάννη | ΓΓΕΤ, Πρόγραμμα Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ –ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Β’ Κύκλος του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 –2020 | |
Ερευνητικές δράσεις για τη μελέτη της επίδρασης τριτερπενίων στην απόκριση φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις | Μυρσίνη Κακαγιάννη | ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΘ) | |
7269 ΕΛΚΕ: “Συμβουλευτική για μελέτη ISO 22000 και ποιοτικός έλεγχος (μικροβιολογικός, φυσικοχημικός, οργανοληπτικός) και καταλληλότητα προϊόντων” | Θεοφάνης Γεωργόπουλος | mammas pie, ΛΑΡΙΣΑ, https://mamaspie.gr/company/ |