Προσοχή πρόκειται για επιλεγμένες πρόσφατες ενημερώσεις

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Οι απόφοιτοι του τμήματος διαθέτουν επαγγελματικά δικαιώματα των Επιστημόνων Τροφίμων και Διατροφής για εργασία στην βιομηχανία τροφίμων, σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων, σε εταιρίες συμβούλων διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων και στο δημόσιο τομέα (ΕΦΕΤ, Νομαρχίες, Δήμοι, Υπηρεσίες ύδρευσης κλπ) ή άλλες  συναφείς θέσεις απασχόλησης ως επιστήμονες τροφίμων και διατροφής.

Επιπλέον η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε την επέκταση της δυνατότητας άσκησης γεωπονικού επαγγέλματος σε όλους τους πτυχιούχους του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αναμένεται η αξιολόγηση του τμήματος από την ΕΘΑΕΕ, ώστε να εκδοθεί σχετική απόφαση για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου, κατόπιν και σχετικής εισήγησης του ΓΕΩΤΕΕ.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα 5ετές πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει μαθήματα Βασικής Παιδείας (ΒΠ), μαθήματα Γεωπονικής Παιδείας (ΓΠ), Μαθήματα Κατεύθυνσης (ΜΚ) και Μαθήματα Εμβάθυνσης (ΜΕ), τα περισσότερα από τα οποία, εκτός τις διαλέξεις της θεωρίας, περιλαμβάνουν και εργαστήρια (εργαστηριακές ασκήσεις), ή ασκήσεις πράξεις (διαλέξεις/σεμινάρια/ασκήσεις/φροντιστήριο με εφαρμοσμένο αντικείμενο στο γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος). Τόσο οι εργαστηριακές ασκήσεις, όσο και οι ασκήσεις πράξεις περιλαμβάνουν υποχρεωτική παρακολούθηση, και το ελάχιστο ποσοστό παρακολούθησης αυτών καθορίζεται από τον διδάσκοντα του μαθήματος, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του Τμήματος.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτική προπτυχιακή διπλωματική εργασία (πτυχιακή διατριβή) που μπορεί να γίνει στα 3 τελευταία εξάμηνα σπουδών (σε 1 ή περισσότερα εξ’ αυτών) σε ένα εφαρμοσμένο πεδίο της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής σε κάποιο από τα εργαστήρια του Τμήματος ή συνεργαζόμενα εργαστήρια άλλων Τμημάτων, με την επίβλεψη καθηγητών του Τμήματος ή συνεργαζόμενων Τμημάτων.

Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 4μηνη υποχρεωτική πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται στο 10ο εξάμηνο σπουδών σε έναν φορέα που δραστηριοποιείται στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής (όπως βιομηχανία τροφίμων, εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων, βιοτεχνίες παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σύμβουλοι επιχειρήσεων αγροδιατροφής, νοσοκομεία, νομαρχίες, ΕΦΕΤ, φαρμακευτικές εταιρίες, εταιρίες πώλησης πρώτων υλών τροφίμων, κλπ), ώστε οι μελλοντικοί πτυχιούχοι να αποκτήσουν μια εργασιακή εμπειρία και πρόσθετες τεχνικές γνώσεις στον ευρύτερο επαγγελματικό τομέα που θα απασχοληθούν αργότερα ως πτυχιούχοι Επιστήμονες Τροφίμων και Διατροφής.

Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η επιλογή –με ευθύνη των φοιτητών- και η επιτυχής παρακολούθηση μαθημάτων που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 300 διδακτικές μονάδες (ΕCTS) και περιλαμβάνουν τόσο υποχρεωτικά μαθήματα που ισχύουν για όλους τους φοιτητές, όσο και μαθήματα επιλογής που είναι διαθέσιμα μετά το 1ο έτος σπουδών. Ο τελικός βαθμός αποφοίτησης προκύπτει με βάση τον συνδυασμό υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής και τη βαρύτητα του κάθε μαθήματος (φόρτος εργασίας/ΕCTS), και τον βαθμό πτυχιακής εργασίας. Είναι δυνατή η παρακολούθηση μαθημάτων επιλογής και πέραν του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού, εφόσον οι φοιτητές το επιθυμούν, αλλά στην περίπτωση αυτή, τα επιπλέον μαθήματα επιλογής με επιτυχή παρακολούθηση (πέραν των 300 ECTS) δεν συμμετέχουν στην τελική βαθμολογία του πτυχίου, αναγράφονται όμως στο Παράρτημα Διπλώματος που  δίδεται σε κάθε πτυχιούχο.   

Η τήρηση των παραπάνω αποτελεί προϋπόθεση για την απόδοση του πτυχίου Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κάθε φοιτητής μπορεί να βρει τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο που του έχει ανατεθεί ΕΔΩ.