igiavasis@uth.gr

24410 64785, 6977 455 433

Ώρες υποδοχής φοιτητών:

Τετάρτη    14:00-16:00

Πέμπτη    10:00-12:00

Παρασκευή    12:00-14:00

research-gatepngorcid.logo.iconscopusgoogle-scholar

Iωάννης Γιαβάσης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιακές Ζυμώσεις για Παραγωγή Βιοπολυμερών

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα


Βιοτεχνολογία Τροφίμων και Μικροβιακή φυσιολογία, Έλεγχος και Βελτιστοποίηση Βιοδιεργασιών, Μικροβιολογία Ζυμούμενων Τροφίμων, Μικροβιακά Βιοπολυμερή, Προβιοτικοί, Βιοδραστικοί και Βιοπροστατευτικοί Μικροοργανισμοί, Βιολογική Συντήρηση Τροφίμων, Φυσικές Αντιμικροβιακές-Αντιοξειδωτικές Ουσίες, Βελτίωση Συντήρησης και Ασφάλειας-Υγιεινής Τροφίμων με Ήπιες Επεξεργασίες (HPP, Electrostimulation)

Σύντομο Βιογραφικό


Ο κ. Ιωάννης Γιαβάσης είναι από το 2019 Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων και Μικροβιακών Ζυμώσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του το 2002 στη Μικροβιακή Φυσιολογίας και την Παραγωγή Μικροβιακών Πολυσακχαριτών (τζελλάνης) στο Πανεπιστήμιο του Strathcyde (Σκωτία) και την απασχόλησή του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε 2 ερευνητικά προγράμματα, στην Σκωτία (Univ. Strathclyde & Masterfoods, Div. of Mars UK) και στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΗΡΩΝ, εταιρία PELECAN), δίδαξε για 4 έτη από τη βαθμίδα του συμβασιούχου επίκουρου καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, ΤΕΙ Λάρισας. Από τον διορισμό του το 2008 στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας oργάνωσε το εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και έκτοτε ασχολείται ερευνητικά στους τομείς της Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, των Μικροβιακών Ζυμώσεων, της Συντήρησης και Ασφάλειας Τροφίμων και της αξιοποίησης φυσικών αντιμικροβιακών-αντιοξειδωτικών ουσιών, προβιοτικών ή βιοπροστατευτικών μικροοργανισμών σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής ή ζωοτροφής.
Ο Ιωάννης Γιαβάσης έχει συμμετάσχει σε 2 Ευρωπαϊκά Ερευνητικά έργα και 11 εθνικά συγχρηματοδοτούμενα έργα και σε πάνω από 45 ιδιωτικά αυτοχρηματοδοτούμενα έργα σε συνεργασία με εταιρίες τροφίμων και φαρμάκων-καλλυντικών. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε 1 Ευρωπαϊκό, 3 Εθνικά, 35 Ιδιωτικά-Βιομηχανικά ερευνητικά έργα και κατέχει 5 πατέντες σχετικά με τις φυσικές βιοδραστικές ουσίες και την εφαρμογή τους σε τρόφιμα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά με κριτές και κεφάλαια σε βιβλία διεθνών εκδόσεων, με >1100 αναφορές στο έργο του (h-index=17), ενώ έχει παρουσιάσει ~75 εργασίες/ομιλίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συνεκδότης σε 2 ελληνικά βιβλία Μικροβιολογίας Τροφίμων και ένα ξενόγλωσσο βιβλίο Βιοτεχνολογίας. Είναι επίσης κριτής σε ~20 επιστημονικά περιοδικά, μέλος Συντακτικής Ομάδας σε 2 επιστημονικά περιοδικά και κριτής-εμπειρογνώμων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), του ΕΛΙΔΙΚ και του IKY. Έχει επιβλέψει πάνω από 90 πειραματικές πτυχιακές διατριβές, περί τις 40 βιβλιογραφικές πτυχιακές, 4 Μεταπτυχιακές Διατριβές, και είναι επιβλέπων ή μέλος της 3μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σε 4 διδακτορικές διατριβές. Πλήρης λίστα δημοσιεύσεων περιγράφεται εδώ: https://scholar.google.com/citations?user=26vsXOIAAAAJ&hl=en&oi=ao

Eκτενές Βιογραφικό Σημείωμα

Μαθήματα


  • Γενική Μικροβιολογία
  • Μικροβιολογία Τροφίμων
  • Βιομηχανικές ζυμώσεις και Βιοτεχνολογία Τροφίμων

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


  • Skenderidis, P., Mitsagga, C., Lampakis, D., Petrotos, K., & Giavasis, I. (2020). The Effect of Encapsulated Powder of Goji Berry (Lycium barbarum) on Growth and Survival of Probiotic Bacteria. Microorganisms, 8(1), 57.
  • I. Kafantaris, D. Stagos, B. Kotsampasi, A. Hatzis, A. Kypriotakis1, K. Gerasopoulos,S. Makri, N. Goutzourelas, C. Mitsagga, I. Giavasis, K. Petrotos, S. Kokkas, P. Goulas,V. Christodoulou and D. Kouretas 2018. Grape pomace improves performance, antioxidant status, fecal microbiota and meat quality of piglets. Animal, July 2017, 1-10.
  • Georgakouli, K., Mpesios, A., Kouretas, D., Petrotos, K., Mitsagga, C., Giavasis, I., & Jamurtas, A. Z. 2016. The Effects of an Olive Fruit Polyphenol-Enriched Yogurt on Body Composition, Blood Redox Status, Physiological and Metabolic Parameters and Yogurt Microflora. Nutrients, 8(6), 344.
  • Ioannis Giavasis 2014. Bioactive fungal polysaccharides as potential functional ingredients in food and neutraceuticals. Current opinion in Biotechnology, 26:162–173.
  • Ioannis Giavasis, Linda M. Harvey and Brian McNeil, 2006. The effect of agitation and aeration on the synthesis and molecular weight of gellan in batch cultures of Sphingomonas paucimobilis. Enzyme and Microbial Technology, 38:101-108.