Διαγωνισμός ECOTROPHELIA

Ο Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA” διοργανώνεται από το 2011 υπό την αιγίδα του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων). Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει τους φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 στάδια: Στο 1ο στάδιο οργανισμοί από χώρες/μέλη της ΕΕ, ή/και οργανισμοί από Ευρωπαικές χώρες μη Μέλη της ΕΕ, ή/και οργανισμοί από μη Ευρωπαϊκές χώρες, διοργανώνουν Εθνικούς διαγωνισμούς από τους οποίους προκύπτει μια νικητήρια ομάδα. Στο 2ο στάδιο οι ομάδες, που έχουν κατακτήσει του Εθνικούς διαγωνισμούς συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.


Φοιτητικές ομάδες του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (και πριν το 2018 ως Τμήμα Τεχνολoγίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας) υπό την καθοδήγηση καθηγητών του Τμήματος έχουν συμμετάσχει και διακριθεί στους διαγωνισμούς ECOTROPHELIA.


ECOTROPHELIA 2022

Προϊόν: ΒΙΤ-Eat

Περιγραφή: Το «BIT-Eat» είναι ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή πρωτεϊνών, το οποίο συμβάλλει σε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «Ready to Eat» προϊόντων και αποτελεί μια σειρά τριών καινοτόμων προϊόντων τα οποία αποτελούν γευστική πρόταση για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα και του οποίου τα τεχνολογικά στοιχεία καινοτομίας βασίζονται στη δίχρωμη ζύμη στην οποία περιέχονται αγνά και υγιεινά συστατικά. Το «BIT-Eat» περιέχει ελληνικές πρώτες ύλες, αξιοποιεί υποπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων, διακινείται σε οικολογική συσκευασία, με σκοπό τη φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος. Στα βασικά συστατικά του προϊόντος, περιλαμβάνονται τα υποπροϊόντα επεξεργασίας της λαχανίδας, του καρότου και της τομάτας, με μια διαφορετική πρωτοποριακή σύνθεση όπως είναι η αξιοποίηση βοτάνων του σιδερίτη και του κρόκου Κοζάνης. Ο συνδυασμός των 4 διαφορετικών αλεύρων δημητριακών (σίτου, βρώμης, σίκαλης, κριθαριού) και ινουλίνης εμπλουτίζουν τα τρία αυτά προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά φυτικής προέλευσης, ενώ παράλληλα η πρωτεϊνική πηγή τους βασίζεται και στα άλευρα ρεβιθιού και φάβας.

Ομάδα φοιτητών: Καλογεράκη Αικατερίνη, Tζιάστα Γεωργία, Ξαγοραράκη Ειρήνη, Αποστολίδου Δήμητρα-Χριστίνα, Γεωργίου Βασιλεία, Γουζέλη Απόστολο, Δελιαλή Ιωάννα, Παπαδημητρίου Γεωργία, Νούλη Κυρανά

Καθοδήγηση: Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορας Εφαρμογών & Ελένη Γώγου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Διάκριση: 3ο Βραβείο, Χρηματικό έπαθλο αξίας 800€

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ECOTROPHELIA 2021

Προϊόν: «Feel Your Oats»

Περιγραφή: Το Feel Your Oats είναι ένα βιολογικό, κριτσίνι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το μοναδικό που παράγεται με βάση το προζύμι από αλεύρι βρώμης της Θεσσαλίας. Περιέχει  φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, β-γλυκάνη, είναι χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες και δεν περιέχει αλεύρι σίτου ή σίκαλης. Η καινοτομία του προϊόντος βασίζεται στο προζύμι βρώμης, που προσθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η παρασκευή του βασίζεται στην ζύμωση των οξυγαλακτικών βακτηρίων και ζυμών της βρώμης, προσδίδοντας ιδιαίτερη δομή, γεύση και άρωμα στο τελικό προϊόν.

Ομάδα φοιτητών: Βασιλική-Σοφία Λεβέντη, Χρήστο Παπαδογιαννακη, Θεοδώρα Καριοφύλλη-Ταμίσογλου, Aγγελικη Βογιατζή Κυνιαζοπούλου, Βασιλική Λυσσέα, Ελένη Μορφούλια, Παναγιωτη Ζουλιανίτης, Δήμητρα Πάριζα και Νικόλαο Σούμπαση

Καθοδήγηση: Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορα Εφαρμογών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα), Αθανάσιος Μανούρας, Καθηγητής του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (Τρίκαλα) και Kωνσταντίνος Πολύμερος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα)

Διάκριση: Τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας»

Η Τελετή Βράβευσης στο https://www.youtube.com/watch?v=gH8E6SYAfwc, βλέπε 28:40 για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ECOTROPHELIA 2020

Προϊόν: «CrackTales»

Περιγραφή: Kαινοτόμο βιολογικό σνακ από άλευρα και πρωτεΐνες  οσπρίων και δημητριακών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βιολογικά αλείμματα φρούτων και λαχανικών

Διάκριση: Τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης

Καθοδήγηση: Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορας Εφαρμογών


ECOTROPHELIA 2018

Προϊόν: «Chestnicks»

Περιγραφή: Το «Chestnicks» είναι μπισκότα χωρίς γλουτένη από βιολογικό αλεύρι κάστανου με σταγόνες σοκολάτας και πρεβιοτικό ινουλίνη

Ομάδα φοιτητών: Ν. Ζάχου & Ν. Λαμπράκη

Καθοδήγηση: Καθ. Αθανάσιος Μανούρας & Όλγα Καλτσά

Διάκριση: 1ο Βραβείο: Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς                                                                                              Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών “SIAL”, στο Παρίσι στις 21-22/10/2018


ECOTROPHELIA 2017

Προϊόν: «Don Cake»

Περιγραφή: Το προϊόν Don Cake είναι μπισκότα πρωτεϊνούχα με φυτικές ίνες γεμιστά με κρέμα ονογάλακτος και γίδινου γάλακτος

Διάκριση: Τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης


ECOTROPHELIA 2016

Προϊόν: «Cruckies»

Περιγραφή: Το προϊόν είναι ακατέργαστα μπισκότα βρώμης, πηγή φυτικών ινών και β-γλυκάνης, που αποτελούν μια νέα πρόταση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Διάκριση: Τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης


ECOTROPHELIA 2015

Προϊόν: «ΜarmEλλada»

Περιγραφή: Πρόκειται για μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό, που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, είναι με μειωμένες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. Έχει πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση, και υφή

Ομάδα φοιτητών: Ε. Ακρίβου, Π. Ζαφειρίου, Λ. Κετσιλή, Μ. – Ε Μαργέλη & Ε. –  Μ. Φλωροδημήτρη, φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του

Καθοδήγηση: Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορας Εφαρμογών

Διάκριση: 1ο Βραβείο, Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 5-6/10/2015


Προϊόν: «ΤΥROYO – Raisin Delight»

Περιγραφή: Πρόκειται για βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, Ελληνικές Π.Ο.Π. μαύρες σταφίδες Κορίνθου, β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά

Ομάδα φοιτητών: Σ. Τουxικιάν, Χ. Μιτσάγκα & Φ. Καρκαντά

Καθοδήγηση: Ιωάννης Γιαβάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διάκριση: 3ο Βραβείο, Χρηματικό έπαθλο αξίας 500€


ECOTROPHELIA 2014

Προϊόν: «KetchupEco»

Περιγραφή: To «KetchupEco», είναι κέτσαπ, με κύρια συστατικά τις βιολογικές τομάτες, το βιολογικό ξύδι, το κρεμμύδι, τους γλυκοζίτες στέβιας, ως γκυκαντικό και την ινουλίνη, η οποία είναι ισχυρό πρεβιοτικό

Ομάδα φοιτητών:  Γκίτη Σ., Γόγολου Π., Σουλιώτη Ε

Καθοδήγηση: Αθανάσιος Μανούρας, Αναπληρωτής Καθηγητής & Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορας Εφαρμογών

Διάκριση: 3ο Βραβείο, Χρηματικό έπαθλο αξίας 500€


ECOTROPHELIA 2013

Προϊόν: «Δια Ελιάς & Αέρος»

Περιγραφή: Το «Δια Ελιάς & Αέρος» είναι ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης και «καθαρής ετικέτας», με χοιρινό κρέας, λίπος, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς, που απομονώθηκαν από τα υγρά απόβλητα ελαιουργείου

Ομάδα φοιτητών: Μ. Κανδυλάκη, Ε. Τσιμτσιράκη & Σ. Τουτσικιάν

Καθοδήγηση: Ιωάννης Γιαβάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διάκριση: 1«3ο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό. Συμπεριλήφθηκε σε Eυρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις 8 περιπτώσεις “Success Stories” επιτυχούς εφαρμοσμένης καινοτομίας του διαγωνισμού Ecotrophelia και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο (EUROPEAN FOOD INNOVATION
Student Awards) στην έκθεση SIAL (Παρίσι, 2014). Το 2015 στην διεθνή έκθεση Milan Food Expo το προϊόν παρουσιάστηκε και τιμήθηκε στην ειδική εκδήλωση-συνέδριο FoodDrinkEurope του Ecotrophelia Εurope (07/2015) ως μία από τις 5 καλύτερες περιπτώσεις Success stories του διαγωνισμού πανευρωπαϊκά.»

Το προϊόν αξιοποιήθηκε από την Αλλαντοποιία Τσιανάβας η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή χωριάτικων λουκάνικων και παραδοσιακών αλλαντικών στην περιοχή της Καρδίτσας