kakagianni

mkakagianni@uth.gr

  24410 64789, 6979339612

Ώρες επικοινωνίας φοιτητών: -Τρίτη: 13:00-15:00, Τετάρτη: 12:00-14:00, Πέμπτη: 12:00-14:00

google-scholarscopusorcid.logo.iconresearch-gatepng

Μυρσίνη Κακαγιάννη

Επίκουρη Καθηγήτρια

Τεχνολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα


Μικροβιολογική ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, Ποσοτική Μικροβιολογία, Προσδιορισμός Επικινδυνότητας, Μελέτη διάρκειας ζωής τροφίμων, Μικροβιακές αλληλεπιδράσεις, Μικροβιακή ποικιλότητα τροφίμων, Μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε προϊόντα γάλακτος και κρέατος.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Δρ. Μυρσίνη Κακαγιάννη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης». Έλαβε το πτυχίο της στη Βιολογία με κατεύθυνση Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία (Τμήμα Βιολογίας) και το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονίας) του Α.Π.Θ., το 2008 και το 2010 αντίστοιχα. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο τμήμα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονίας, Α.Π.Θ.) από όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 2018. Ο τίτλος της διδακτορικής της διατριβής ήταν: «Ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπεριφοράς θερμόφιλων σποριογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα». Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Από το 2010, έχει συμμετάσχει ως Ερευνήτρια και μέλος των Ερευνητικών Ομάδων σε 4 ευρωπαϊκά (Delicious, Excel4Med, Q-SAFE, ProSafeBeef – FP6, EUPA) και 9 εθνικά (ΕΛΙΔΕΚ – TranSeafood, Μέτρο 16 – INNOVAPOULTRY, ΕΛΙΔΕΚ – BeMost, Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ Β’ Κύκλος – ForFUN, Εθνική Εμβληματική Δράση “ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ”, ProbioDairyMeat, THALIS, MOIKOM – ERDF και OPCEII, NSRF 2007-2013) χρηματοδοτούμενα έργα και σε 2 αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη και βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, την ανάπτυξη εργαλείων ποσοτικής μικροβιολογίας (μαθηματικά μοντέλα) και προσδιορισμού (μικροβιολογικού και χημικού) επικινδυνότητας, τη μελέτη διάρκειας ζωής τροφίμων, μικροβιακές αλληλεπιδράσεις, τη μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε προϊόντα γάλακτος και κρέατος για ενσωμάτωση με ενισχυμένη προστασία, τη μελέτη μικροβιωμάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευθεί σε 15 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του SCI, 2 κεφάλαια σε βιβλία και 39 πρακτικά διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων με 2 εκ των οποίων συμμετοχές ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, ενώ το δημοσιευμένο έργο της έχει 211 αναφορές και δείκτη h=8. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 27 σεμινάρια (workshops) και ημερίδες. Από το 2018 έως σήμερα, είναι μέλος 10 συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Food Research International, International Journal of Food Microbiology, Food Control, Food Microbiology, International Dairy Journal, Journal of Aquatic Food Product Technology, Frontiers in Microbiology – Food Microbiology, Journal of Applied Microbiology, The Microbe, npj Science of Food, προσκεκλημένη κριτής για την αξιολόγηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προτάσεων για το National Science Center, Poland (2021) και για το 4th και 5th International Congress on Applied Ichthyology, Oceanography & Aquatic Enviroment (HydroMedit 2021, 2024) και μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, International Association for Food Protection (IAFP)και του Applied Microbiology International (AMI) journal, ενώ παρείχε συμβουλές και υποστήριξη για τροφογενείς ασθένειες κατά τη διάρκεια συνεδριών ανταλλαγής ιδεών στην ομάδα IGEM (ερευνητικό έργο Amalthea) Θεσσαλία 2020. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητικό μέλος της ομάδας MAH (Microbiology And Hygiene Group) (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Τμήματος Γεωπονίας, Α.Π.Θ.) στην 6η καμπάνια “Spin your Thesis!-2015” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (07-18/09/15) στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ερευνητικό θέμα πρότασης: «Επίδραση της υπερβαρύτητας στην θερμική ανθεκτικότητα των μικροβίων») και έλαβε Βραβείο Αριστείας από το Α.Π.Θ. Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί δεδομένα μικροβιακής ανάπτυξης στη βάση δεδομένων Combase (https://browser.combase.cc) (07/03/2019) για τα άρθρα «Kakagianni, M. (et al.), 2016: Development and application of Geobacillus stearothermophilus growth model for predicting spoilage of evaporated milk. Food Microbiology. 57:28-35» και «Kakagianni, M (et al.), 2018: Development and validation of predictive models for the effect of storage temperature and pH on the growth boundaries and kinetics of Alicyclobacillus acidoterrestris ATCC 49025 in fruit drinks. Food Microbiology. 74:40-49».

Αναλυτικο Βιογραφικό σημείωμα

Μαθήματα


  • Γενική Μικροβιολογία
  • Ποιοτικός, Οργανοληπτικός Έλεγχος και Αυθεντικότητα Τροφίμων
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος γάλακτος και προϊόντων του
  • Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
  • Διαχείριση Ποιότητας και Ασφάλειας στη Βιομηχανία Τροφίμων
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος κρέατος και προϊόντων του
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος αλιευμάτων

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


  • Kakagianni M., Gougouli M. and Koutsoumanis K.P. (2016). Development and application of Geobacillus stearothermophilus growth model for predicting spoilage of evaporated milk. Food Microbiology, 57, 28-35. https://doi.org/10.1016/j.fm.2016.01.001.
  • Kakagianni M., Aguirre J.S., Lianou A. and Koutsoumanis K.P. (2017). Effect of storage temperature on the lag time of Geobacillus stearothermophilus individual spores. Food Microbiology, 67, 76-84. https://doi.org/10.1016/j.fm.2017.04.009
  • Kakagianni, M., Kalantzi, K., Beletsiotis, E., Ghikas, D., Lianou, A. and Koutsoumanis, K.P. (2018). Development and validation of predictive models for the effect of storage temperature and pH on the growth boundaries and kinetics of Alicyclobacillus acidoterrestris ATCC 49025 in fruit drinks. Food Microbiology, 74, 40-49. https://doi.org/10.1016/j.fm.2018.02.019.
  • Kakagianni, M. and Koutsoumanis, K.P. (2018). Mapping the risk of evaporated milk spoilage in the Mediterranean region based on the effect of temperature conditions on Geobacillus stearothermophilus growth. Food Research International, 111, 104-110. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.002.
  • Kakagianni, M. and Koutsoumanis, K.P. (2019). Assessment of Escherichia coli O157:H7 growth in ground beef in the Greek chill chain. Food Research International, 123, 590-600. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.05.033.
  • Kakagianni, M. Chatzitzika, C. Koutsoumanis, K.P. and Valdramidis, V. (2020). The impact of high-power ultrasound for controlling spoilage by Alicyclobacillus acidoterrestris: a population and a single spore assessment. Innovative Food Science and Emerging Technologies. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102405.