lalas

slalas@uth.gr24410-64783

Ώρες υποδοχής φοιτητών:

Τρίτη, Τετάρτη     9:00-12:00

Πέμπτη    9:00-11:00

scopusresearch-gatepngorcid.logo.icongoogle-scholar

Σταύρος Λαλάς

Καθηγητής

Τεχνολογία, Συντήρηση και Ποιοτικός έλεγχος Λιπών & Ελαίων

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα


• Λιπίδια τροφίμων
• Ανάλυση τροφίμων
• Εκχύλιση φυσικών αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ενώσεων και χρήση τους σε τρόφιμα και καλλυντικά.
• Βιοδραστικές ενώσεις τροφίμων
• Παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο
• Εκχύλιση στο σημείο εκνέφωσης
• Βαθέως εύτηκτοι διαλύτες
• Χουμικά και φουλβικά οξέα
• Πόσιμο νερό

Σύντομο Βιογραφικό


Ο Δρ. Σταύρος Λαλάς είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Λαλάς έχει πτυχίο Τεχνολογίας Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής αλλά και Τεχνολογίας Τροφίμων. Κατέχει Διδακτορικό δίπλωμα από το University of Lincolnshire and Humberside του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Ήταν μέλος της Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής HACCP του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και διαπιστευμένος για θέματα ασφάλειας τροφίμων από το Royal Institute of Public Health and Hygiene (R.I.P.H.H.) του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμμετείχε/χει σε 47 προγράμματα (στα 18ως επιστημονικός υπεύθυνος). Έχει δημοσιεύσει 82 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (με περισσότερες από 3.600 ετεροαναφορές), 2 κεφάλαια σε βιβλία, και περισσότερες από 56 εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι/ήταν, επίσης, μέλος της τριμελούς επιτροπής 11 Διδακτορικών Διατριβών (στις 4 ως επιβλέπων) και 22 MSc projects (στα 15 ως επιβλέπων), μέλος της συντακτικής επιτροπής σε 16 και κριτής σε 123 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της American Chemical Society.

Eκτενές Βιογραφικό Σημείωμα

Μαθήματα


• Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων
• Χημεία Τροφίμων
• Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Φρούτων-Λαχανικών & Προϊόντων τους
• Ενόργανη Ανάλυση
• Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Λιπών-Ελαίων

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


• Characterisation of Moringa oleifera seed oil variety “Periyakulam 1”. (2002). Lalas S. and Tsaknis J. Journal of Food Composition and Analysis, 15, 65-77.
• An improved method for the discrimination of oils and fats. (2013). Th. Dourtoglou, V. Dourtoglou, V. Diamadopoulou and S. Lalas. Analytical Methods, 5(2), 546-553.
• Nutritional characterization of leaves and herbal tea from the leaves of Moringa oleifera cultivated in Greece. (2017). S. Lalas, V. Athanasiadis, I. Karageorgou, G. Batra, G.D. Nanos, D.P. Makris. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, 23 (4), 320-333.
• Humic and fulvic acids as potentially toxic metal reducing agents in water. (2017). S. Lalas, V. Athanasiadis, and V. Dourtoglou. CLEAN – Soil, Air, Water, 46 (2), 1700608.
• Optimization of the extraction of antioxidants from winery wastes using cloud point extraction and a surfactant of natural origin (lecithin) (2020). A. Alibade, G. Batra, E. Bozinou, C. Salakidou and S. Lalas. Chemical Papers, 74(12), 4517-4524. DOI: 10.1007/s11696-020-01269-0.