dimitrismakris@uth.gr

24410 64792

Ώρες υποδοχής φοιτητών:

Δευτέρα 09.00-11.00

Τετάρτη 12.00-14.00

Πέμπτη 11.00-13.00

google-scholarscopusorcid.logo.iconresearch-gatepng

Δημήτρης Π. Μακρής

Αναπληρωτής Καθηγητής

Επεξεργασία, Αξιοποίηση & Ανάλυση Υποπροϊόντων Τροφίμων

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα


Αξιοποίηση υποπροϊόντων/αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Σύντομο Βιογραφικό


Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1974, και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Χημεία Τροφίμων (Imperial College – University of London, U.K., 2001). Από το 2018 κατέχει μόνιμη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Καρδίτσα), και είναι επίσης επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (CIHEAM). Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, και περισσότερες από 7,500 αναφορές. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συνοψίζονται ως εξής:
• Αξιοποίηση αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων και βιομάζας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (αντιοξειδωτικά, χρωστικές) μέσω προηγμένων τεχνολογιών εκχύλισης και μοντελοποίησης.
• Πολυφαινολική σύσταση και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Eκτενές Βιογραφικό Σημείωμα

Μαθήματα


Αναλυτική Χημεία, Βιοχημεία Τροφίμων, Οινολογία & Τεχνολογία Αποσταγμάτων, Αξιοποίηση Αγρο-διατροφικών Αποβλήτων

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


  • Shaheen S., Grigorakis S., Halahlah A., Loupassaki S., Makris D.P.†, 2021. Extractor dimensions affect optimization of laboratory-scale batch solid-liquid extraction of polyphenols from plant material: potato peels as a case study. Chemical Engineering Communications. doi: 10.1080/00986445.2020.1805438
  • Kurtulbaş E., Gizem Pekel A., Bilgin M., Makris D., Şahin S., 2021. Citric acid-based deep eutectic solvent for the anthocyanin recovery from Hibiscus sabdariffa through microwave-assisted extraction. Biomass Conversion & Biorefinery. doi: 10.1007/s13399-020-00606-3
  • Chakroun D., Grigorakis S., Loupassaki S., Makris D.P.†, 2021. Enhanced-performance extraction of olive (Olea europaea) leaf polyphenols using L-lactic acid/ammonium acetate deep eutectic solvent combined with β-cyclodextrin: screening, optimisation, temperature effects and stability. Biomass Conversion & Biorefinery. doi: 10.1007/s13399-019-00521-2
  • Makris D.P.†, Lalas, S., 2020. Glycerol and glycerol-based deep eutectic mixtures as emerging green solvents for polyphenol extraction: the evidence so far. Molecules, 25, 5842. doi:10.3390/molecules25245842
  • Makris D.P.†, 2018. Green extraction processes for the efficient recovery of bioactive polyphenols from wine industry solid wastes – Recent progress. Current Opinion in Green & Sustainable Chemistry, 13, 50-55. doi: 10.1016/j.cogsc.2018.03.013