kakagianni

mkakagianni@uth.gr

  24410 64789, 6979339612

Ώρες επικοινωνίας φοιτητών: -Τρίτη: 13:00-15:00, Τετάρτη: 12:00-14:00, Πέμπτη: 12:00-14:00

google-scholarscopusorcid.logo.iconresearch-gatepng

Μυρσίνη Κακαγιάννη

Επίκουρη Καθηγήτρια

Τεχνολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα


Μικροβιολογική ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, Ποσοτική Μικροβιολογία, Προσδιορισμός Επικινδυνότητας, Μελέτη διάρκειας ζωής τροφίμων, Μικροβιακές αλληλεπιδράσεις, Μικροβιακή ποικιλότητα τροφίμων, Μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε προϊόντα γάλακτος και κρέατος.

Σύντομο Βιογραφικό


Η Δρ. Μυρσίνη Κακαγιάννη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης». Έλαβε το πτυχίο της στη Βιολογία με κατεύθυνση Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία (Τμήμα Βιολογίας) και το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονίας) του Α.Π.Θ., το 2008 και το 2010 αντίστοιχα. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο τμήμα από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 2018. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Π.Θ.). Από το 2010, έχει συμμετάσχει ως Ερευνήτρια σε 2 ευρωπαϊκά και 7 εθνικά χρηματοδοτούμενα έργα. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητικό μέλος της ομάδας MAH (Microbiology And Hygiene Group) (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Τμήματος Γεωπονίας, Α.Π.Θ.) στην 6η καμπάνια “Spin your Thesis!-2015” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (07-18/09/15) στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ερευνητικό θέμα πρότασης: «Επίδραση της υπερβαρύτητας στην θερμική ανθεκτικότητα των μικροβίων») και έλαβε Βραβείο Αριστείας από το Α.Π.Θ.. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη και βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, την ανάπτυξη εργαλείων ποσοτικής μικροβιολογίας και προσδιορισμού επικινδυνότητας, τη μελέτη διάρκειας ζωής τροφίμων, μικροβιακές αλληλεπιδράσεις και μικροβιακή ποικιλότητα τροφίμων, τη μικροενθυλάκωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε προϊόντα γάλακτος και κρέατος. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευθεί σε 7 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του SCI, 1 κεφάλαιο σε βιβλία και 27 πρακτικά διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων με 2 εκ των οποίων συμμετοχές ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, ενώ το δημοσιευμένο έργο της έχει 107 αναφορές και δείκτη h=6. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 20 workshops και ημερίδες. Από το 2018 έως σήμερα, είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Food Research International, International Dairy Journal, Journal of Aquatic Food Product Technology, Frontiers in Microbiology – Food Microbiology και μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ. Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί δεδομένα μικροβιακής ανάπτυξης στη βάση δεδομένων Combase (07/03/2019) για τα άρθρα Kakagianni, M. (et al.), 2016 και Kakagianni, M (et al.), 2018.

Εκτενές Βιογραφικό Σημείωμα

Μαθήματα


  • Γενική Μικροβιολογία
  • Ποιοτικός, Οργανοληπτικός Έλεγχος και Αυθεντικότητα Τροφίμων
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος γάλακτος και προϊόντων του
  • Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
  • Διαχείριση Ποιότητας και Ασφάλειας στη Βιομηχανία Τροφίμων
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος κρέατος και προϊόντων του
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος αλιευμάτων

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


  • Kakagianni M., Gougouli M. and Koutsoumanis K.P. (2016). Development and application of Geobacillus stearothermophilus growth model for predicting spoilage of evaporated milk. Food Microbiology, 57, 28-35. https://doi.org/10.1016/j.fm.2016.01.001.
  • Kakagianni M., Aguirre J.S., Lianou A. and Koutsoumanis K.P. (2017). Effect of storage temperature on the lag time of Geobacillus stearothermophilus individual spores. Food Microbiology, 67, 76-84. https://doi.org/10.1016/j.fm.2017.04.009
  • Kakagianni, M., Kalantzi, K., Beletsiotis, E., Ghikas, D., Lianou, A. and Koutsoumanis, K.P. (2018). Development and validation of predictive models for the effect of storage temperature and pH on the growth boundaries and kinetics of Alicyclobacillus acidoterrestris ATCC 49025 in fruit drinks. Food Microbiology, 74, 40-49. https://doi.org/10.1016/j.fm.2018.02.019.
  • Kakagianni, M. and Koutsoumanis, K.P. (2018). Mapping the risk of evaporated milk spoilage in the Mediterranean region based on the effect of temperature conditions on Geobacillus stearothermophilus growth. Food Research International, 111, 104-110. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.002.
  • Kakagianni, M. and Koutsoumanis, K.P. (2019). Assessment of Escherichia coli O157:H7 growth in ground beef in the Greek chill chain. Food Research International, 123, 590-600. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.05.033.
  • Kakagianni, M. Chatzitzika, C. Koutsoumanis, K.P. and Valdramidis, V. (2020). The impact of high-power ultrasound for controlling spoilage by Alicyclobacillus acidoterrestris: a population and a single spore assessment. Innovative Food Science and Emerging Technologies. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102405.