f.georgopoulos@uth.gr

  2441064786, 6977750615

Ώρες υποδοχής φοιτητών:

Τετάρτη 12:00-15:00  και    17:00-19:00

google-scholarorcid.logo.icon

Θεοφάνης Γεωργόπουλος

Λέκτορας Εφαρμογών

Τεχνολογία και Ποιοτικός έλεγχος σιτηρών και αρτοσκευασμάτων

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα


Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος δημητριακών, αρτοσκευασμάτων, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας, παραδοσιακών ζυμαρικών, ζαχαρωδών προϊόντων (μαρμελάδες, ζελέ, γλυκά κουταλιού, παστέλι, καραμέλα, λουκούμια), μαγιονέζας, κέτσαπ, μουστάρδας, διαφόρων εδεσμάτων. Προσδιορισμός γλυκαιμικού δείκτη σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, γλυκισμάτων, ζελέδων, παραδοσιακών ζυμαρικών, αρτοσκευασμάτων. Νομοθεσία Τροφίμων, Επισήμανση τροφίμων, Ισχυρισμοί Διατροφής και Υγείας τροφίμων. Πρόσθετα τροφίμων.

Σύντομο Βιογραφικό


Λέκτορας Εφαρμογών, Πτυχιούχος Γεωπόνος του Τμήματος Επιστήμης και Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές (Licentiate) στην Τεχνολογία Τροφίμων, στο Lund University, Sweden. Έχει εργαστεί στους Μύλους Λούλη και Μύλους Μάρρα (2004-2010), και από τον Μάρτιο 2010 έως σήμερα ως Μόνιμος Λέκτορας Εφαρμογών (Μέλος Δ.Ε.Π) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και
Διατροφής στην Καρδίτσα
Εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΦΕΤ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ, κάτοχος του Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης
(ΕΠΠΑΙΚ), Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • 2006-2008. Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας): «Διερεύνηση της αλλεργιογόνου δράσης των πρωτεϊνών ελληνικών και κυπριακών ποικιλιών χαρουπιού (Ceratonia siliqua) με σκοπό την ενσωμάτωση τους σε προϊόντα αρτοποιίας ελεύθερα γλουτένης»,.
  • 2010-2013. Ερευνητικό έργο ΛΕΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Υψηλής Απόδοσης άλεση με αέρα με σκοπό την παραγωγή λεπτόκοκκων αλεύρων & αρτοπαρασκευασμάτων με βελτιωμένα λειτουργικά και διατροφικά χαρακτηριστικά), Τμήμα Γεωπονίας,.
  • 2011. Εκπαιδευτικό υλικό «Α.ΤΡΩ.ΤΟΣ.: Αν ΤΡΩγαμε Τοπικά, «Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Πρόγραμμα Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών»,
  • 17/7/2014-30/9/2014. Eρευνητικό πρόγραμμα ως επιστημονικός συνεργάτης, ΕΛΚΕ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. «Αξιολόγηση γλυκαιμικού δείκτη νέου τροφίμου (ζελέ) χωρίς ζάχαρη». Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
  • 6/2012-31/12/2015. Eρευνητικό πρόγραμμα ΤΕΙ Θεσσαλίας (Αρχιμήδης ΙΙΙ), Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ, ΥΠ.05. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • 24/6/2015. 1ο Βραβείο για το προϊόν “Μarm eλλada” στον Διαγωνισμό Ecotrophelia 2015 του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων)
  • Σεπτέμβριος 2015. Συμμετοχή στο βιβλίο «Εξελίξεις στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων ΤΟΜΟΣ ΙΙ. Έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων και ποτών»,
  • Μέλος του Μητρώου Αξιολογητών του Προγράμματος Ερευνώ και Καινοτομώ, 2014-2020, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
  • Μέλος σε Ομάδες Εργασίας της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων «Food for Life», από 10/1/2017,
  • 14/12/2018- 30/12/2019. Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΤ,
  • 26/6/2019-σήμερα. Μέλος, του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.

Εκτενές Βιογραφικό Σημείωμα

Μαθήματα


Εισαγωγή στην Αγροδιατροφή, Ποιοτικός, Οργανοληπτικός Έλεγχος και Αυθεντικότητα Τροφίμων, Τεχνολογία και Ποιοτικός έλεγχος δημητριακών & προϊόντων του, ‘Ερευνα & Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Νεοφανή τρόφιμα, Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφική πολιτική

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις


  • Poster Award of the 6th International Conference on Food Factors –ICoFF 2015:  1ο Βραβείο  αναρτημένης  ανακοίνωσης  Bioconvergence  for food function, 22‐25 November 2015, Coex,Seoul, Republic of Korea.
  • Ιosifidis Stavros, Georgopoulos Theophanis,, Vaiou Maria, Zoulfos Konstantinos and Μoulas Α Development of Greek-type pasta fortified with vitamin D. 11 th Macedonian Congress for Nutrition, 15-17 Μay 2015, Μakedonia Palace Hotel, Thessaloniki, Greece. In: Proccedings of the 11th Macedonian Congress for Nutrition, pg 10
  • Anargyros  Moulas,  Stavros  Iossifidis,  Theofanis  Georgopoulos, Maria  Papageorgiou, Konstantinos Zoulfos, Maria Vaiou, Tommaso Beccari, Anna  Challa. (2015) Development and study of greek type fortified bread and pasta for addressing vitamin D deficiency. Bioconvergence  for food function, 22‐25 November 2015, Coex,Seoul, Republic of Korea, https://www.rsc.org/events/detail/19890/the-6th-international-conference-on-food-factors-icoff-2015
  • Anargyros Moulas, Stavros Iosifidis, Theofanis Georgopoulos, Maria Papageorgiou, Konstantinos Zoulfos, Maria Vaiou, Tommaso Beccari, 18 Άnna Challa. Development and study of fortified foods of Mediteranean diet to address vitamin D deficiency. 13th Panhellenic Congress of Nutrition and Dietetics, 2nd Panhellenic Congress of Clinical Nutrition, 27-29 Νovember 2015, Αthens, Greece.
  • T Georgopoulos, H Larsson, AC Eliasson. 2004. A comparison of the rheological properties of wheat flour dough and its gluten prepared by ultracentrifugation.Food Hydrocolloids, 18 (1), 143-151.
  • T Georgopoulos, H Larsson, AC Eliasson. 2006. Influence of native lipids on the rheological properties of wheat flour dough and gluten. Journal of texture studies 37 (1), 49-62, 2006.
  • Kaltsa, T Georgopoulos, S Yanniotis, L Mandala. 2013. Effect of enzyme blends and dough strengthening emulsifier on extending the shelf life of sandwich bread applying response surface methodology. IJEIT 3, 149-160, 2013